Przepisy dla dzieci

ŚNIADANIE BEZ NABIAŁU NA SŁODKO:

KREM CZEKOLADOWY BEZ MLEKA I ORZECHÓW

– BEZ MLEKA
– BEZ ORZECHÓW

Składniki:

  • 100 g daktyli bez pestek
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (dostępny także w supermarketach w dziale ze zdrową żywnością)
  • 1 łyżeczka kakao dobrej jakości (ciemnego, najlepiej niesłodzonego)

Przygotowanie:

Daktyle ugotować w wodzie, aż będą miękkie, a woda wyparuje. Wrzucić daktyle do blendera razem z kakao i olejem kokosowym, zmiksować na gładką pastę. Dzieci pokochają takie śniadania!

 

DRUGIE ŚNIADANIE:

WYTRAWNY SZASZŁYK KANAPKOWY

– BEZ LAKTOZY
– BEZ ORZECHÓW

Składniki:

  • chleb razowy na zakwasie
  • kolorowe papryki
  • dobrej jakości ser żółty
  • sałata lodowa
  • ogórek zielony
  • masło wymieszane z posiekanym drobno szczypiorkiem
  • foremki do pierników (małe kształty – serduszka albo kwiatki)

Przygotowanie:

Z papryki, sera i chleba wyciąć kształty, ogórki pokroić w grube plastry. Chleb posmarować masłem, wszystkie składniki nadziewać na zmianę na patyczki do szaszłyków.

 

SZASZŁYK NA SŁODKO A’LA BATON

– BEZ MLEKA
– BEZ GLUTENU
– BEZ ORZECHÓW

Fajniej jeść oryginalną kanapkę-szaszłyk niż nudnego batona!

Składniki:

  • suszone morele
  • suszone daktyle
  • jabłko
  • melon
  • foremki do pierników i łyżka do wycinania kulek

Przygotowanie:

Z jabłka i melona wyciąć kształty (albo kulki przy pomocy specjalnej łyżeczki). Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno świeże i suszone owoce.

PODWIECZOREK

ŚWIEŻE SPRINGROLLSY/SAJGONKI

– BEZ MLEKA
– BEZ GLUTENU

Składniki:

  • 3 małe okrągłe papierki ryżowe (sprzedawane np. po 10 sztuk jak tortille)
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • mały ogórek
  • kilka liści sałaty strzępiastej (lolo bianco) lub innej sałaty
  • 3 plastry wędzonego łososia

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w cienkie długie paseczki (z ogórka usunąć pestki przy pomocy łyżeczki). Papier ryżowy ułożyć na desce i zwilżyć wodą (lub układać na talerzach wypełnionych do 0,5 cm wodą). W środkowej części płata papieru ryżowego układać warzywa zawinięte z liście sałaty i plaster łososia jedno na drugim lub ściśle obok siebie. Całość zwinąć jak sajgonkę (płatek z prawej i lewej strony podwinąć, żeby składniki nie wypadły). Należy uważać, żeby składniki nie przebiły delikatnego papieru. Sajgonkę trzeba zwinąć dość ściśle, tak żeby kolejne warstwy papieru się skleiły, a sajgonka nie rozpadła.

autorKI: Agata Ziemnicka-Łaska – dietetyk, Olga Kwiecińska – dziennikarka

Czytaj więcej