3 zasady bezpiecznego wypoczynku

Lato to czas zachęcający do wypoczynku na świeżym powietrzu. Wycieczki za miasto sprawiają wiele przyjemności, warto jednak pamiętać, jak zabezpieczyć się przed niespodziankami, które mogą być niebezpieczne, zwłaszcza dla osób z ciężką postacią alergii, szczególnie zagrożonych wstrząsem anafilaktycznym.

Z myślą o alergikach eksperci kampanii „Przygotuj się na wstrząs!” wskazują kilka zasad, do których powinni się stosować, spędzając czas na świeżym powietrzu.

1. Uważaj na żądlące owady

  • W miarę możliwości należy unikać jedzenia (zwłaszcza owoców, dżemów, lodów) i picia na zewnątrz.
  • Podczas jedzenia zawsze oglądaj kęs, który bierzesz do ust. Gdy jesz posiłek na dworze, niech wszystkie naczynia będą przykryte. Zamykaj szczelnie kubły na odpadki.
  • Podobnie z napojami – unikaj picia z puszki lub ciemnej butelki – do napoju może wpaść pszczoła lub osa, a to grozi jej nieświadomym połknięciem. Zawsze sprawdzaj, czy Twój napój jest bezpieczny.
  • Nie chodź boso i staraj się nosić zakryte obuwie. Przed włożeniem butów sprawdź, czy w środku nie znalazł się niepożądany owad.
  • Noś przylegające do ciała ubrania w stonowanych kolorach (biel, zieleń, beż) i pozostaw jak najmniejszą odkrytą powierzchnię skóry.
  • Zaopatrz się w środek odstraszający owady. W pobliżu owadów nie wykonuj gwałtownych ruchów.
  • Jeśli osa lub pszczoła użądliła kogoś w pobliżu, oddal się co najmniej na 50 metrów – mogą nadlecieć inne owady. Nie zabijaj owadów bez potrzeby, w pobliżu mogą być inne. W razie ataku pszczół lub os zasłoń głowę.

2. Sprawdzaj, co jesz

  • Jeśli wybierasz się do znajomych, poinformuj ich, że dany produkt spożywczy Cię uczula. Pomoże im to zaplanować menu, a Ty będziesz czuć się bezpiecznie.
  • Podczas zakupów uważnie czytaj etykiety produktów, nawet tych znanych Ci wcześniej. Producent może zmienić recepturę i dodać do składu czynnik uczulający np. seler lub orzeszki ziemne. WAŻNE: zwracaj uwagę na napis: „Może zawierać śladowe ilości alergenów”.
  • Podczas wakacji nie eksperymentuj z nowymi produktami, np. owocami czy sokami.
  • restauracji zwróć szczególną uwagę na marynaty, przyprawy, sosy i dressingi. Zapytaj o ich skład, jeśli Cię niepokoi.
  • Pamiętaj o możliwości przenoszenia alergenów. Nic, co miało bezpośredni kontakt z alergenem, nie powinno mieć kontaktu z produktem uznawanym za wolny od alergenów. W restauracji uprzedź obsługę, że jesteś uczulony na jakiś pokarm. W miarę możliwości kucharz i kelnerzy powinni zastosować dodatkowe środki ostrożności przy przygotowywaniu Twojej potrawy.

3. Ostrożnie z lekami

  • Reakcję alergiczną i anafilaksję mogą wywołać również leki, dlatego podczas wyjazdów miej przy sobie sprawdzone środki.
  • Przed zażyciem nieznanych leków – zawsze zapoznaj się z ulotką i ich składem.

Pamiętaj także:

  • Jeśli jesteś uczulony – bez względu, czy jest to alergia pokarmowa, uczulenie na jad owadów czy na leki – podczas letnich wycieczek nigdy nie przebywaj sam.
  • Jeśli masz takie zalecenie lekarskie, miej przy sobie leki przeciwwstrząsowe do samodzielnego użycia.

Czytaj więcej